FFV

FFV – spildevand

FFV opsamler spildevand i Fåborg Kommune og renser det i centrale rensningsanlæg. Med tiden er flere mindre anlæg lukket og i stedet bruger man nu lange rørledninger med pumpestationer til at bringe spildevandet frem til rensning. Det har ført til dannelse af skadelig svovlbrinte i ledningerne. Man har længe søgt at løse problemet med forskellige kemiske metoder eller med kulfiltre. Det har kostet dyrt, men har ikke haft synderlig effekt.

Et særligt problem er de store udsving i svovlbrinte dannelsen kaldet “peaks”, idet høje koncentrationer ødelægger lugtfiltre, og det skal udjævnes for at opnå effektiv rensning. Det kræver effektiv minitorering og styring af anlæggets biologiske processer.

null

Kapacitet

2.000-14.000 m3 spildevand/døgn
null

Produktion

8,5 mio m3 biogas/år
null

Filterkapacitet

500 m3 luft/time
null

Dimensioner

Forfilter 5 kvm.
Biofilter 5 kvm.
null

Levetid

Forventet > 10 år

“Vi var længe udfordret af udslip af svovlbrinte fra en pumpestation. Især om sommeren klagede utifredse naboer over grim lugt. Vi forsøgte på forskellig vis at løse problemet, men først med hjælp af målinger og udstyr fra BBK fandt vi en løsning. De monterede et forfilter og et biofilter, der har fjernet langt de fleste lugte. Når anlægget er kørt helt ind, vil vi sikkert bruge det andre steder. BBK var meget lydhøre og fleksible til at løse vore problemer.”

Arne Hansen, driftsleder, FFV Fåborg spildevand

Innovative biofiltre

Biofiltre på pumpestationen ved Fåborg er opstillet i 2020 og er en ny model fra BBK med modulære biofiltre til decentrale anlæg. Det var forløber for et større MUDP projekt, der har til formål at minimere miljøgener og omkostninger fra dannelse af svovlbrinte i spildevandsledninger. BBK’ rolle i projektet er at nedskalere biofiltre, der effektivt kan bruges i mindre systemer i samspil med Cloud-baseret styring af de biologiske processer.

Læs mere

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.